Celem rywalizacji jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z Warmii i Mazur oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Uczestnikami konkursu są mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego - osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich. Zebrane przepisy zostaną opublikowane w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
Pierwszy kulinarny sprawdzian odbędzie się 5 listopada 2011 roku w Ełku (Zespół Szkół im. Macieja Rataja nr 6, ul. Kajki 4). Następnie uczestnicy tegorocznej edycji konkursu spotkają się w Szczytnie (19 listopada, ZS nr2 im. Jędrzeja Śniadeckiego, ul. Polska 18) oraz Elblągu (26 listopada, Zespół Szkół Gastronomicznych, ul. Królewiecka 128).
Najciekawsze propozycje zostaną zaprezentowane podczas finałowego spotkania, który odbędzie się 3 grudnia 2011 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Olsztynie.
Produkty oceniane będą w kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory z mięsa, ryb, produkty mleczne, miody), produkty pochodzenia roślinnego (przetwory owocowe i warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze), napoje regionalne (napoje bezalkoholowe, alkoholowe) oraz łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (przedsiębiorstwa, osoby fizyczne).
Organizatorami przedsięwzięcia są samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz