Pilotażowy program ministerstwa w olsztyńskim szpitalu
Posiłki w polskich szpitalach nie cieszą się wśród większości społeczeństwa pozytywną opinią. Wielokrotnie słyszy się, iż jedzenie w placówkach charakteryzuje się małą różnorodnością i kiepską jakością. Jednak w ostatnich latach część szpitali wyłamała się z opisanej tendencji.
Placówką, która wychodzi na przekór niekorzystnemu schematowi, jest Wojewódzki Szpital Dziecięcy w Olsztynie. Wszystko za sprawą udziału w pilotażowym programie Ministerstwa Zdrowia, o nazwie „Dobry posiłek w szpitalu”, funkcjonującym od 2023 r.
Cel inicjatywy stanowi poprawa jakości jedzenia, jak również zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach. Chodzi o to, aby odpowiednio nakierować młodych pacjentów oraz ich opiekunów na właściwy kierunek po powrocie do domu.
Grupy wiekowe i zapotrzebowanie kaloryczne
Co ciekawe, podopieczni szpitala dziecięcego podzieleni są obecnie na trzy grupy żywieniowe, ze względu na zapotrzebowanie kaloryczne.
- Mamy trzy grupy wiekowe 1-3, 4-9 i 10-18. Posiłki są komponowane pod względem tych grup wiekowych kalorycznie. Patrzymy, żeby posiłki były kompletne pod względem białek, tłuszczów i węglowodanów – przekazała dietetyczka z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie, Monika Szostek, w rozmowie z Eską Olsztyn.
Przykładowe posiłki
Specjalistka wskazała przykładowe posiłki serwowane młodym pacjentom. Śniadania mają być serwowane zarówno na słono (np. jajecznica, twaróg, wędliny), jak i na słodko (np. naleśniki z twarogiem). Z kolei na drugie śniadania czy podwieczorki, dzieciaki liczyć mogą na pożywne koktajle.
- Szczególnie dbamy tutaj o to, żeby była porcja owoców, jogurty. Ale również nasze panie pieką ciasta, drożdżówki. Oczywiście dbamy o odpowiednią ilość cukru, wszystko jest bardzo dobrze skomponowane – tłumaczy Szostek.
Na obiady młodym pacjentom serwowane bywają często warzywa (surowe, parowane), makarony, ryże czy zapiekanki. Osoby odpowiadające za przygotowanie posiłków dbają także o to, aby kolacje przyrządzać w formie ciepłych dań.
- To co dzieciaki lubią najbardziej – pierogi leniwe, pierogi z twarogiem, mięsem, naleśniki ze szpinakiem, zapiekanki – wymienia.
Personel pracuje nad przygotowaniem posiłków od samego rana. Od godziny 6:00 w szpitalu przyjmowana jest dostawa świeżych produktów, z kolei od 8:00 pacjenci otrzymują śniadania.
Poniżej prezentujemy inne, przykładowe posiłki, serwowane w olsztyńskiej placówce.
Komentarze (11)
Dodaj swój komentarz