Dziś jest: 24.11.2024
Imieniny: Chryzogona, Emmy, Flory
Data dodania: 2012-10-10 08:26
Ostatnia aktualizacja 2014-07-15 05:58

Iwona Starczewska

Święto piwa w Olsztynie!

Warmiński Festiwal Dziedzictwa Browarniczego już w najbliższy weekend zawita do Olsztyna. Podobnie jak w Braniewie i Biskupcu - w stolicy Warmii i Mazur podczas imprezy nie zabraknie koncertów, degustacji piwa sporządzonego według tradycyjnej receptury, czy konkursu kulinarnego na najsmaczniejsze fafernuchy i nowolatki, czyli przekąski piwne.

reklama

Wszystkich kuchcików i miłośników wypieków zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym na najsmaczniejsze warmińskie przekąski piwne, czyli słodkie i pierne „fafernuchy” oraz słone „nowolatki”. Konkurs odbędzie się w sobotę 13 października w Olsztynie w czasie Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego.

W konkursie mogą wziąć udział zarówno osoby indywidualne, organizacje pozarządowe, czy piekarnie i restauracje. Fafernuchy – zwane taż na Warmii pfeferkuchami oraz nowolatki to charakterystyczne wypieki regionalne. Dzięki swemu potencjałowi – charakterystycznemu pikantnemu lub słonemu smakowi i utwierdzeniu w lokalnej tradycji – mogą stać się lokalnym specjałem i przekąską towarzyszącą piwu.

- Festiwal Dziedzictwa Browarniczego to doskonała okazja do wypromowania tych uwielbianych kiedyś, ale teraz nieco zapomnianych przysmaków – uważa Mariusz Kwas, dyrektor promocji olsztyńskiego starostwa. – Oprócz walorów smakowych ważne jest to, że nasze przekąski są na pewno zdrowsze niż chipsy, czy paluszki.

Chętni powinni dostarczyć co najmniej po 30 sztuk danych wypieków na stoisko konkursowe obok starego ratusza w sobotę 13 października do godz. 13. Jury będzie próbować przekąsek od godz. 14 i około godz. 16 powinien zapaść werdykt.

Warto podkreślić, że udział w jury wezmą m.in. Elżbieta Kaczmarek, etnograf z Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie, Andrzej Zbigniew Brzozowski, smakosz kuchni regionalnej, dziennikarz i kabareciarz, Edward Cyfus, Warmiak i piewca kultury warmińskiej oraz Krystyna Dziotko, właścicielka restauracji Krys-Stan w Olsztynie.

Konkurs kulinarny to jeden z elementów Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego, którego finał odbędzie się właśnie na olsztyńskiej starówce ( Targ Rybny, okolice starego ratusza, Amfiteatr) już 13 października. Od godziny 12.00 przy starym ratuszu stanie Warmińskie Objazdowe Muzeum Piwowarstwa posiadające wiele ciekawych eksponatów i dokumentacji historycznych dotyczące browarów z Warmii i Mazur. Domowi piwowarzy pokażą również „na żywo” jak uwarzyć złocisty trunek. A trzeba wiedzieć, że olsztyniacy są w czołówce krajowej w tej branży. Na jednym ze stoisk piwo będzie warzył Daniel Duda (Browar Jaroty), który w 2010 roku wygrał największy w Polsce Żywiecki Konkurs Piw Domowych w kategorii MILK STOUT.

- W Olsztynie będziemy warzyli z kolegą Bocianem lekkie harcerskie piwo chmielone siarczyście Citrą – zapowiada Daniel Duda.

Duże zainteresowanie powinien wzbudzić pokaz warzenia Warmińskiego Browaru Parowego w 150-litrowym kotle.

- Tym razem będziemy gotować ciemne piwo górnej fermentacji, czyli angielskie gorzkie – mówi Jacek Skrzyński z Warmińskiego Browaru Parowego.

Degustacji regionalnego piwa i smacznych przekąsek towarzyszyć będzie przegląd kapel na Targu Rybnym:

  • 13.oo - Otwarcie/Rozpoczęcie

  • 13.1o - Expresión Flamenco (Olsztyn)- pokaz tańca hiszpańskiego

  • 13.3o - Messa (Olsztyn)

  • 14.oo - BC3RUN ( Biskupiec) – taniec akrobatyczny

  • 14.2o - Systu

  • 15.oo - Oficjalne otwarcie

  • 15.1o - The Doctors

  • 15.5o - Taxi  (Olsztyn)

  • 16.4o - Rockerfeler (Biskupiec)

  • 17.3o - Wyjście Awaryjne - rock band

  • 18.4o - Kamil Dziliński – żonglerka artystyczna 

  • 19.oo - Bracia Figo i Fagot

  • 19.5o - Apteka

  • 20.4o - Teatr Tancerzy Ognia Salamandra

  • 21.oo - DAAB

  • 22.3o - Zakończenie

 

 

 

Okolice Starego Ratusza od godz. 12.00

  • Kiermasz żywności regionalnej (swojskie wędliny, chleb, ryby wędzone, mięsiwa, garmażerka, miody, salcesony, szynki, smalec, pierniki)

  • Degustacja warmińskich przekąsek piwnych, czyli słodkich i piernych „fafernuchów” oraz słonych „nowolatek”

  • Pivo Warmińskich Chłopów Bosych (degustacja)

  • Piwa regionalne z Olsztyna, ale nie tylko

  • Pokazy warzenia piwa „na żywo” przez domowych piwowarów

  • I Warmiński Kapsel Tour (możliwość wzięcia udziału w wyścigach w kapsle na profesjonalnym torze)

  • Konkurs kulinarny na najsmaczniejsze przekąski piwne

  • Pokaz Warmińskiego Browaru Parowego – warzenie piwa w 150-litrowym kotle

  • Warsztaty ceramiczne dla najmłodszych (nagrody to gadżety – gliniane kubki festiwalowe)

 

Sala Kameralna pod amfiteatrem im. Czesława Niemena od godz. 11.00

  • Warmińskie Objazdowe Muzeum Piwowarstwa

  • Wystawa zdjęć, materiałów prasowych i akcesoriów piwnych

  • Kolekcja etykiet piwnych z czasów powojennych z browarów w Braniewie, Biskupcu i Olsztynie

  • Przegląd Filmów Piwnych (film „Postrzyżyny” – początek o godz. 13.30, film „Nie lubię poniedziałku” – początek ok. godz. 15.15)

  • Prezentacja z aktywnym udziałem uczestników przybliżająca różnorodność kultury i stylów piwa

  • Projekcja filmów dokumentalnych z serii „Browary polskie” – odcinki o browarze w Biskupcu i Elblągu

 

Jezioro Krzywe (od strony plaży miejskiej) w godz. od 10.00 do 14.00

  • Regaty żeglarskie o Puchar Wielkiego Piwowara (w regatach Olsztyn kontra reszta świata weźmie udział czołówka załóg na jachtach Dezet m.in. „Rekin”, „Ośmiu Czortów” i „Bo Warmia”)


Przypomnijmy, celem Festiwalu jest przywrócenie kultury picia piwa na Warmii. To konsumenci sami – poprzez swoje wybory pokazują najlepiej, że zapotrzebowanie na lokalne trunki z małych browarów rośnie. Piwo produkowane niemasowo wraca do łask, o czym przekonują się nie tylko właściciele olsztyńskich lokali, które podają piwo Browaru Kormoran, a także trunki małych, zagranicznych browarów, ale również właściciele sklepików typu ''Piwa Regionalne''.Coraz częściej, starsi konsumenci wracają myślami do czasów, kiedy na Warmii można było napić się piwa, jakiego nie miał żaden inny region. Do Olsztyna przyjeżdżało się na grzyby, ryby i na piwo właśnie.

Ta kultura picia piwa, z biegiem czasu zaczęła w naszym regionie, ale i kraju zanikać, podczas gdy w Wielkiej Brytanii, Czechach, czy Niemczech wciąż jest kultywowana.

Powiat Olsztyński chce by w naszym regionie ponownie nauczono się pić i doceniać lokalne trunki, może wtedy – istniejące budynki po nieistniejących już browarach w Biskupcu i Braniewie znajdą inwestorów, którzy dostrzegą w małym browarze ogromny potencjał biznesowy.

 

Galeria

Komentarze (1)

Dodaj swój komentarz

  • add 2012-10-10 09:51:55 83.9.*.*
    Będę tam! Szykuje się niezła impreza
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 0 0

www.autoczescionline24.pl