Czym są odpady BIO i jak je wyrzucać?
Najprościej mówiąc są to odpady, które ulegają biodegradacji, czyli rozkładowi. Ten rodzaj odpadów powinien trafić do brązowego pojemnika. Co ważne, należy je wyrzucać luzem – bez worka. Dlaczego to tak ważne? Ponieważ nawet odpowiednio posegregowane i oddzielone w naszych kuchniach odpady, wrzucone do pojemnika w plastikowym worku zaliczone zostają do odpadów zmieszanych. Do bioodpadów zalicza się: odpady z owoców i warzyw (obierki), gałęzie drzew, skoszoną trawę, liście, kwiaty, resztki jedzenia, fusy po kawie.
Jakich śmieci nie wrzucamy do brązowego pojemnika?
Często zdarza się, że do odpadów BIO trafiają kości i mięso z posiłków, olej jadalny czy nawet odchody zwierzęce. Te odpady zaburzają proces kompostowania i nie powinny trafić do odpadów BIO, a do odpadów zmieszanych. Ponadto do pojemnika BIO nie wrzucamy: węgla kamiennego, impregnowanego drewna, płyt wiórowych, ziemi, kamieni i lekarstw.
Odpady BIO to nawóz i energia
Prawidłowo posegregowane odpady, które wrzucimy bez worka można ponownie wykorzystać. Trafiają do kompostowni, gdzie przetwarza się je na żyzny nawóz, szeroko wykorzystywany w rolnictwie. Szansą na wytwarzanie energii z odpadów biodegradowalnych daje budowa Instalacji Termicznego Przekształcania Odpadów (ITPO). Dzięki tej inwestycji odpady, które uzbieramy w naszych gospodarstwach zostaną wykorzystane np. do ogrzania mieszkań i zapewnią mieszkańcom bezpieczeństwo energetyczne.
400 kg odpadów w ciągu roku
Szacuje się, że jeden mieszkaniec w ciągu roku produkuje aż 400 kg odpadów. To bardzo dużo, patrząc na to, jak rozległe są osiedla, na których żyjemy. Dlatego pamiętajmy, że recykling zaczyna się już w naszej kuchni. Prawidłowa selekcja odpadów pozwala na ponowne wykorzystanie wielu odpadów. Ograniczając ilość śmieci, które produkujemy mamy pozytywny wpływ na środowisko, ale także zmniejszamy koszty przetwarzania odpadów.
Komentarze (2)
Dodaj swój komentarz