Ciasto puszyste – z jakimi dodatkami najlepiej je połączyć?
Za puszystość ciasta odpowiadają przede wszystkim drożdże, które nie od samego początku pojawiały się w przepisach na pizzę. Neapolitańskie danie stało się popularne na całym świecie dzięki imigrantom z Włoch, którzy zakładali swoje restauracje w Stanach Zjednoczonych. Od tej pory pizza doczekała się wielu różnych wersji – w tym właśnie na grubszym spodzie. Znacznie wzbogaciła się również lista rodzajów pizzy, a także wzrosła popularność sosów, które dziś są obowiązkowym dodatkiem do kultowego przysmaku.
Grube ciasto idealnie komponuje się z różnymi rodzajami sera, warzywami, a także uwielbianym, jak i znienawidzonym ananasem, który znajduje się na wierzchu pizzy hawajskiej. Tego rodzaju ciasto sprawia, że pizze mięsne i serowe bardzo szybko powodują uczucie sytości. Dlatego niektórzy wolą połączyć je z warzywami i nieco lżejszymi składnikami, takimi jak owoce morza.
Ciasto cienkie – do jakich rodzajów pizzy pasuje?
Nie od dziś wiadomo, że sekretem pysznej pizzy są nie tylko świeże i aromatyczne dodatki, ale również ciasto. Już starożytni Grecy, a potem Rzymianie zajadali się cienkimi plackami z dodatkiem oliwy i świeżych ziół. Można więc powiedzieć, że pizza w swojej najbardziej klasycznej wersji miała cienki spód. Tego rodzaju ciasto jest lekkie, bardzo smaczne, a przy tym pozwala skoncentrować się na dodatkach.
Cienkie ciasto pasuje niemal do każdego rodzaju pizzy – idealnie komponuje się zarówno z warzywami, różnymi rodzajami mięs czy owocami morza. Wyśmienicie smakuje w połączeniu ze świeżym szpinakiem lub rukolą. Miłośnicy mięs i serów mogą wybrać cienki spód, aby danie było lżejsze i aż tak szybko nie spowodowało uczucia sytości. Ten rodzaj ciasta idealnie pasuje do wariantów śródziemnomorskich – greckiego sera feta, oliwek, pomidorów i szynki parmeńskiej.
Sprawdź, gdzie znaleźć najsmaczniejszą pizzę w Olsztynie.
Rzymska klasyka na cienkim cieście
Jeśli masz ochotę wrócić do korzeni i posmakować tradycyjnej pizzy, pytaj o pizzę rzymską. Jej podstawa to cienkie, chrupiące ciasto przygotowane na zakwasie według oryginalnej włoskiej receptury – przygotowuje się go z mąki typu 00 oraz oliwy extra virgin. Za wyjątkowe wrażenia smakowe odpowiadają również wysokiej jakości składniki prosto z Włoch oraz sos z dojrzewających w słońcu pomidorów. Poznaj klasyczny smak i przekonaj się, jak chrupiąca może być pizza!
Materiał Partnera
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz