Dieta przeciwzapalna
We współczesnym życiu szerzą się choroby zapalne, od schorzeń autoimmunologicznych, takich jak toczeń, zapalenie stawów i łuszczyca, po cukrzycę typu 1 i 2 oraz raka. Niektóre produkty spożywcze, takie jak cukier i żywność przetworzona, zawierają składniki, które mogą wywołać lub pogorszyć stan zapalny, podczas gdy w przypadku świeżej, pełnowartościowej żywności prawdopodobieństwo wystąpienia takiego efektu jest mniejsze. Z tego powodu w ostatnim czasie popularność zdobyły diety przeciwzapalne, które mają na celu zwalczanie zaburzeń stylu życia wynikających z zapalenia. https://testujemyjedzenie.pl/burgery-wolowe-rasy-limousine-z-lidla-test-i-opinie/
Pokarmy, które mogą pomóc w kontrolowaniu stanu zapalnego
- Owoce, takie jak jagody, truskawki i czereśnie (powyżej)
- Warzywa, w tym jarmuż, szpinak i brokuły
- Fasola i rośliny strączkowe
- Orzechy i nasiona
- Zdrowe tłuszcze, takie jak oliwki, oliwa z oliwek i awokado
- Błonnik
- Przyprawy, takie jak imbir i kurkuma
- Tłuste ryby, takie jak tuńczyk i łosoś
Żywność, której należy unikać na diecie przeciwzapalnej
- Przetworzonej żywności i przekąsek, w tym chleba, makaronu, chipsów, pieczywa, ciastek i lodów
- Żywności z dodatkiem cukru lub soli
- Niezdrowe oleje
- Czerwonego mięsa
- Nadmiar alkoholu
Inne aspekty, które należy wziąć pod uwagę, aby zmniejszyć stan zapalny:
Gluten: Coraz więcej osób doświadcza reakcji zapalnej na spożywanie glutenu. Dieta bezglutenowa nie jest odpowiednia lub konieczna dla każdego, ale jeśli gluten wywołuje objawy takie jak wzdęcia i odbijanie się oraz powoduje dyskomfort, możesz rozważyć wyeliminowanie go na jakiś czas, aby sprawdzić, czy objawy się poprawią.
Węglowodany: Wiadomo, że diety wysokowęglowodanowe wywołują stany zapalne u niektórych osób, nawet te oparte na pełnych ziarnach i nasionach roślin strączkowych. Nie trzeba ich całkowicie eliminować, ale zmniejszenie porcji może pomóc w osiągnięciu optymalnego samopoczucia.
Kawa: Kawa zawiera przeciwutleniacze, takie jak polifenole, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie i można je bezpiecznie włączyć do diety przeciwzapalnej. Pij jednak kawę z umiarem; zbyt duża ilość wszystkiego może być szkodliwa! testujemyjedzenie.pl
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz