Dziś jest: 23.11.2024
Imieniny: Adelii, Felicyty
Data dodania: 2023-03-13 10:13

Redakcja

Dieta przeciwzapalna: Co jest zdrowe?

Dieta przeciwzapalna: Co jest zdrowe?
Zdjęcie ilustracyjne
Fot. Materiał Partnera

Klucz do szczęśliwszego i zdrowszego życia leży w nas samych. Brzmi prosto, ale wciąż jest tak wiele rzeczy, których nie jesteśmy świadomi na temat naszych ciał. Weźmy na przykład stan zapalny, który często rozpoznajemy dopiero w momencie pojawienia się jakiejś choroby.

reklama

Dieta przeciwzapalna

We współczesnym życiu szerzą się choroby zapalne, od schorzeń autoimmunologicznych, takich jak toczeń, zapalenie stawów i łuszczyca, po cukrzycę typu 1 i 2 oraz raka. Niektóre produkty spożywcze, takie jak cukier i żywność przetworzona, zawierają składniki, które mogą wywołać lub pogorszyć stan zapalny, podczas gdy w przypadku świeżej, pełnowartościowej żywności prawdopodobieństwo wystąpienia takiego efektu jest mniejsze. Z tego powodu w ostatnim czasie popularność zdobyły diety przeciwzapalne, które mają na celu zwalczanie zaburzeń stylu życia wynikających z zapalenia. https://testujemyjedzenie.pl/burgery-wolowe-rasy-limousine-z-lidla-test-i-opinie/

Pokarmy, które mogą pomóc w kontrolowaniu stanu zapalnego

  • Owoce, takie jak jagody, truskawki i czereśnie (powyżej)
  • Warzywa, w tym jarmuż, szpinak i brokuły
  • Fasola i rośliny strączkowe
  • Orzechy i nasiona
  • Zdrowe tłuszcze, takie jak oliwki, oliwa z oliwek i awokado
  • Błonnik
  • Przyprawy, takie jak imbir i kurkuma
  • Tłuste ryby, takie jak tuńczyk i łosoś

Żywność, której należy unikać na diecie przeciwzapalnej

  • Przetworzonej żywności i przekąsek, w tym chleba, makaronu, chipsów, pieczywa, ciastek i lodów
  • Żywności z dodatkiem cukru lub soli
  • Niezdrowe oleje
  • Czerwonego mięsa
  • Nadmiar alkoholu

Inne aspekty, które należy wziąć pod uwagę, aby zmniejszyć stan zapalny:

Gluten: Coraz więcej osób doświadcza reakcji zapalnej na spożywanie glutenu. Dieta bezglutenowa nie jest odpowiednia lub konieczna dla każdego, ale jeśli gluten wywołuje objawy takie jak wzdęcia i odbijanie się oraz powoduje dyskomfort, możesz rozważyć wyeliminowanie go na jakiś czas, aby sprawdzić, czy objawy się poprawią.

Węglowodany: Wiadomo, że diety wysokowęglowodanowe wywołują stany zapalne u niektórych osób, nawet te oparte na pełnych ziarnach i nasionach roślin strączkowych. Nie trzeba ich całkowicie eliminować, ale zmniejszenie porcji może pomóc w osiągnięciu optymalnego samopoczucia.

Kawa: Kawa zawiera przeciwutleniacze, takie jak polifenole, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie i można je bezpiecznie włączyć do diety przeciwzapalnej. Pij jednak kawę z umiarem; zbyt duża ilość wszystkiego może być szkodliwa! testujemyjedzenie.pl

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz


www.autoczescionline24.pl