Rzym, Mediolan, Wenecja – dla początkujących
Południowy region Europy przyciąga nas ciepłym klimatem, atrakcyjnymi miejscami i smaczną kuchnią. Włochy to przede wszystkim przytulne restauracje z niewielkimi stolikami, przy których można delektować się aromatyczną kawę, wyjątkowe w smaku wypieki oraz pobudzające kubki smakowe dania ze świeżych produktów. Tylko we Włoszech potrawy mają ten niezapomniany smak. Na szczęście dostępne od ręki loty do Włoch sprawiają, że już w kilka godzin sami możemy poczuć wyjątkowy klimat.
Szukając ciekawych miejsc, najczęściej wybieramy duże miasta, które dostarczą nam niezapomnianych wrażeń i sprawią, że zapragniemy tu regularnie wracać. Stolica kraju przyciąga niesamowitym klimatem i życzliwym podejściem lokalnych mieszkańców do turystów. To także miejsce najbardziej zróżnicowane kulinarnie, gdyż od lat stanowi punkt docelowy przybywających tutaj turystów i obcokrajowców. To region, w którym znajdziemy najlepsze warzywa i owoce. Warto spróbować tu dania z karczochami, które Włosi wprost uwielbiają. Cały kraj kojarzy się z makaronem, jednak to region, w którego sercu znajduje się Rzym, jest miejscem narodzin spaghetti alla carbonara, czyli sycącego makaronu z sosem na bazie śmietany. Wenecja to miasto, w którym zjemy najlepsze risotto, tradycyjne lub w wersji z owocami morza i rybą. Lokalni restauratorzy ugoszczą nas potrawą z makaronu i fasoli, a także najlepszym ostrym czosnkowym salami w całych Włoszech. Mediolan z kolei to miejsce, które powinien odwiedzić każdy miłośnik serów. Grana padano z tego regionu na zawsze zmieni to, jak postrzegamy sery.
Katania, Brindisi – nieoczywiste, ale piękne
Mapa kulinarna Włoch ma w sobie wiele niespodzianek, wystarczy nią podążać! Turyści, którzy szukają oryginalnych miejsc, powinni udać się do Brindisi – dzięki swojemu położeniu zapewni nam niesamowity klimat, a także wyjątkowe kulinarne doświadczenia. To właśnie stąd pochodzą najlepsze makarony, wiele rodzajów chleba oraz delikatna oliwa z oliwek. Chleb wypełniony mozzarellą, świeżymi pomidorami, porami i szynką na długo pozostaje w pamięci. Małże, ostrygi i ikra jeżowca to częsty dodatek do sosów ze świeżych warzyw, które zachwycają smakiem, zapachem i kolorem. Leżąca na wyspie Katania dzięki swojemu położeniu i cieplejszemu klimatowi stanowi piękne miejsce na wakacje. To także źródło najlepszych owoców cytrusowych – niektórych gatunków nie da się spróbować nigdzie indziej. W tutejszych restauracjach można liczyć też na najlepsze dania z tuńczyka.
Materiał Partnera
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz