Zakładamy, że kochasz Japonię i oczywiście jej pyszne danie o nazwie sushi. Poznajmy więc prawdę na temat sushi! Może Cię to zaskoczyć. Oto 7 najczęstszych mitów na temat sushi, które nie są prawdziwe:
Oryginalne sushi powinno wykorzystywać surową rybę
W sushi nie chodzi o surową rybę. Sushi to raczej metoda przygotowywania i podawania ryżu w occie w połączeniu z innymi składnikami. Tak więc to, co jest oryginalne w tym specjalnie przygotowanym daniu ryżowym, to ocet i przyprawiony ryż z odrobiną soli i cukru.
Sushi pochodzi z Japonii
Sushi pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej jako forma konserwowania ryb. Fermentacja ryżu utrzymywała rybę dłużej świeżą, ale ludzie nie jedli ryżu. Technika ta ostatecznie dotarła do Japonii, gdzie została zaadaptowana. Ponadto Japończycy zaczęli również jeść ryż.
Dobre sushi musi być drogie
Sushi zyskało popularność, jako jedzenie uliczne. Jest to niezobowiązujące jedzenie, a ceny mogą się różnić. Zależy to od wielu czynników, takich jak umiejętności szefa kuchni sushi, gatunek ryby i rzadkość składników w miejscu, w którym jesz. przepisykulinarne24.pl
Sake to najlepsze połączenie dla sushi
Myślisz, że sushi i sake to idealne połączenie? Mylisz się. W Japonii jest zupełnie odwrotnie, gdzie ludzie zazwyczaj łączą je z zieloną herbatą lub piwem. Japońska kuchnia unika łączenia napojów z ryżu z potrawami z ryżu, ponieważ nie ma wystarczającego kontrastu między smakami.
Dobre sushi to przede wszystkim najświeższe ryby
Może nam się wydawać, że ryba jest najważniejszym składnikiem sushi. Ale to nie jedyna rzecz, która ma znaczenie. Ryż, przyprawy, sosy, a nawet doświadczenie szefa kuchni mogą decydować o jakości sushi.
Musimy jeść sushi razem z sosem sojowym
Sos sojowy jest w rzeczywistości zbyt mocny dla większości ryb i smaków tradycyjnego sushi. Ponadto szef kuchni sushi już wcześniej przyprawia każdy kawałek ryby. Możesz zrezygnować z sosu sojowego i innych przypraw, takich jak wasabi.
Łosoś i tuńczyk błękitnopłetwy to najlepsze ryby do sushi
Łosoś to popularna ryba, którą można łatwo znaleźć w Japonii. Nie była to jednak tradycyjna ryba do sushi, ponieważ szybko się psuła. Dzięki chłodzeniu może być teraz składnikiem sushi.
Inną popularną rybą do sushi jest tuńczyk błękitnopłetwy, który jest uważany za najlepsze sushi dla koneserów. Rozpływa się w ustach i ma intensywny smak. Japończycy preferują jednak bardziej łagodne ryby, o sprężystej teksturze i subtelnym smaku, takie jak makrele.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz