To konsumenci sami – poprzez swoje wybory pokazują najlepiej, że zapotrzebowanie na lokalne trunki z małych browarów rośnie. Piwo produkowane niemasowo wraca do łask, o czym przekonują się nie tylko właściciele olsztyńskich lokali, które podają piwo Browaru Kormoran, a także trunki małych, zagranicznych browarów, ale również właściciele sklepików typu ''Piwa Regionalne''.
Coraz częściej, starsi konsumenci wracają myślami do czasów, kiedy na Warmii można było napić się piwa, jakiego nie miał żaden inny region. Do Olsztyna przyjeżdżało się na grzyby, ryby i na piwo właśnie.
Ta kultura picia piwa, z biegiem czasu zaczęła w naszym regionie, ale i kraju zanikać, podczas gdy w Wielkiej Brytanii, Czechach, czy Niemczech wciąż jest kultywowana.
Powiat Olsztyński chce by w naszym regionie ponownie nauczono się pić i doceniać lokalne trunki, może wtedy – istniejące budynki po nieistniejących już browarach w Biskupcu i Braniewie znajdą inwestorów, którzy dostrzegą w małym browarze ogromny potencjał biznesowy.
Pierwszym krokiem ku odrodzeniu kultury picia piwa na Warmii i Mazurach jest planowany przez starostwo – Warmiński Festiwal Dziedzictwa Browarniczego.
- Przez kolejne stulecia tradycje warzenia i wyszynku piwa stanowiły, poza rolnictwem, główne źródło dochodu mieszczan warmińskich – mówi Adam Płoski z Oddziału Terenowego Narodowego Instytutu Dziedzictwa w Olsztynie. - Piwo produkowano we wspólnie użytkowanych browarach miejskich, przydomowych browarach prywatnych, browarach zamkowych, a nawet w browarze klasztornym (Barczewo). Na terenach wiejskich działały natomiast browary folwarczne. Praktycznie w każdym mieście funkcjonował browar. Jak mówi Adam Płoski sytuacja taka utrzymała się także po przejściu browarnictwa z produkcji rzemieślniczej w przemysłową, co miało miejsce w XIX wieku i trwała praktycznie do 1945r. Tradycje browarnicze kontynuowano ma Warmii także po drugiej wojnie światowej, w nowej już rzeczywistości.
Powiat Olsztyński chce przypomnieć silne tradycje związane z warmińskim dziedzictwem browarniczym i pokazać ten zapomniany aspekt historii i kultury Warmii w atrakcyjny sposób, organizując cykl imprez w trzech warmińskich miastach (Olsztyn, Braniewo i Biskupiec), czyli tam gdzie istniały (Biskupiec, Braniewo) lub istnieją (Olsztyn) tradycje browarnicze.
Podczas imprezy będzie można skosztować piwa uwarzonego według tradycyjnych receptur, czy poznać tajniki domowej produkcji trunku.
Festiwal rozpocznie się 29 i 30 września w Braniewie, tydzień później odwiedzi Biskupiec, a 13 października zawita do Olsztyna.
Szczegółowy program wydarzenia podamy niebawem.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz