Zapach grillowanych żeberek, karkówki, kiełbasy i ryb - to poczują wszyscy odwiedzający Mikołajki w najbliższy weekend. W piątek rozpoczynają się tam bowiem Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ.
- Promujemy imprezy kulinarne, bo przyciągają one widzów i uczestników z całego kraju, dlatego Samorząd Województwa współfinansuje Mistrzostwa Polski BBQ - komentował Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Jacek Protas.
- Produkty regionalne i naturalna żywność cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Dzięki nim nasz region jest dobrze znany w Polsce i Europie.
Udział w Mistrzostwach zapowiedziało kilkanaście drużyn z Belgii, Czech, Irlandii, Litwy, Polski, Rumunii i Uzbekistanu. Sztukę przyrządzenia soczystego mięsa zaprezentują profesjonaliści. Pokaz zespołu Polish BBQ Kings w piątek o 18:30 na Placu Wolności.
Drugi dzień zmagań to przede wszystkim konkursy na najlepszą przekąskę z kurczaka, danie z wieprzowej karkówki i żeberek oraz najsmaczniejszego suma. Impreza zakończy się w niedzielę.
Szczegółowe informacje na stronie www.osskic.org.pl.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz